Senfølger efter kræftbehandling

Bivirkninger under kræftbehandling er ofte uundgåeligt og varierende både i intensitet og varighed. Når du oplever bivirkninger, EFTER selve behandlingen, er endt, taler man om senfølger eller varige gener. Over halvdelen af alle kræftpatienter oplever og lever med senfølger efter behandling af kræft.

Senfølger efter kræft dækker over fysiske og psykiske problemer som kan opstå som følge af selve kræftsygdommen eller som følge af kemoterapi, strålebehandling eller større kirurgiske indgreb. Nogle senfølger relaterer sig direkte til bestemte typer af kræftbehandlinger.

En hel del kemoterapi er kendt for at påvirke cellernes energifabrikker (mitochondrier). Det er en nedsat produktion af energi i cellerne, som vi mener er ansvarlig for mange typer senfølger. Derfor har vi også, med stor succes, behandlet mange patienter med senfølger efter kræftforløb. Ud over senfølger til selve behandlingen af kræftsygdommen, kan symptomerne også opstå på baggrund af langvarig inaktivitet i forbindelse med en indlæggelse, hvor kroppen ikke bliver stimuleret i flere uger.

Vores forskningsdata viser en gennemsnitlig forbedring i livskvalitet hos denne patientgruppe på 22% efter 6 uger og 57% efter 6 måneder målt med validerede spørgeskemaer.

Hyppigste symptomer på på senfølger

Du kan læse mere om de enkelte senfølger og behandling heraf her: Bivirkninger senfølger – Kræftens Bekæmpelse (cancer.dk)

Det er vigtigt at du taler med dit sundhedspersonale, hvis du oplever bivirkninger efter behandling af kræft.

Hvordan kan SANA hypoxi afhjælpe dine senfølger efter kræft?

Hos SANA er vi specialister i at behandle senfølger.

De senfølger vi kan behandle er:

  • Træthed (fatique)
  • Søvnproblemer
  • Hovedpine
  • Smerter og føleforstyrrelser
  • Kognitive problemer (hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær)

Træthed kan opleves på flere måder. Der kan være tale om fysisk udmattelse hvor der ikke er overskud til fysisk aktivitet og selv lette aktiviteter medfører udtalt træthed. Du har måske behov for hvile en eller flere gange om dagen. Der kan også være tale om psykisk træthed, hvor du måske ikke kan overskue simple opgaver i hverdagen eller samvær med andre mennesker.

Søvnproblemer kan skyldes besvær med at falde i søvn, at du vågne hyppigt om natten eller kvaliteten af søvnen er dårlig.

Der kan være mange årsager til hovedpine. Det kan opstå som en langvarig bivirkning af kræftbehandlingen, spændinger i skulder og nakke, generel træthed og stress.

Mange med senfølger efter kræft oplever smerter eller føleforstyrrelser i større eller mindre grad. Der kan være tale om nervesmerter, arvævsgener, muskel og ledsmerter mm.

Lav energiproduktion i nervesystemet kan give dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær, overfølsomhed for lyde og lys og at det er svært at være i sociale sammenhænge hvor der er mange mennesker og mange snakker samtidigt.

Hvordan foregår behandlingen?

Hypoxi terapi er, i modsætning til mange andre behandlingsmuligheder, helt smertefri. Behandlingen kræver ingen fysisk bevægelse eller lokal behandling i det skadede område. Ofte finder vores patienter hypoxi behandlingen både behagelig og afslappende.

Hver patient behandles individuel i et behandlingsrum. Ofte er en af vores dygtige behandlere tilstede. Behandlingen foregår liggende på en briks, hvor du vil få påført en maske over næse og mund, hvor selve Hypoxi terapien foregår igennem.  Med masken på trækker du vejret helt almindeligt, imens en hypoxi-maskine tilfører dig den luft, du indånder undervejs. På intet tidspunkt er der tale om, at du ikke får luft eller ilt, og derfor vil du ej heller opleve åndenød eller iltmangel. Hypoxi-maskinen tilfører dig luft med lavere ilt end atmosfærisk luft, som således vil medføre et fald i blodets iltmætning.

De fleste af vores patienter slapper som regel af under behandlingen. Du kan tage høretelefoner med og lytte til musik eller en lydbog eller du kan tage dig en lille lur under behandlingen. Så længe du kan ligge stille, så står du selv for underholdningen, mens vi hjælper din krop med at arbejde for dig.

Læs mere om behandlingsforløb hvis du er nysgerrig på processen.

Kilder

Erfaring

Casper Bindzus Foldager

Casper Bindzus Foldager - Speciallæge og stifter af Sana Hypoxi

Brian Elmengaard

Brian Elmengaard - Speciallæge og stifter af Sana Hypoxi

Rasmus Stokholm

Rasmus Stokholm - Speciallæge og stifter af Sana Hypoxi

Lad os hjælpe dig med
din problemstilling!

Skulle du have et spørgsmål omkring en bestilling, et smerte problem eller noget helt trejde så er vi altid klar på at hjælpe dig så godt vi kan!

Vi vender hurtigst muligt tilbage

Spørgsmål?