Vi kan tilbyde hypoxisk terapi for smerter i ankel og fod som er udløst af overbelastning og inflammation/betændelsesreaktion.
Hypoxisk terapi er en behandlingsmulighed ved følgende tilstande:
Hypoxisk terapi hjælper på heling efter operationer i bevægeapparatet. Det kan enten benyttes til prækonditionering (inden operationen) eller som led i accelereret genoptræning.
Hypoxisk terapi vil ikke virke på smerter som udløses af skader som kræver kirurgisk behandling, eksempelvis:
Hvis du pludseligt er kommet alvorligt til skade eller mistænker du fejler noget alvorligt bør du konsultere din egen læge. SANA tilbyder ikke udredning af din ankel- eller fodlidelse.
Nogle tilstande kan hypoxisk terapi i fleste tilfælde kurere helt efter et behandlingsforløb. Andre tilstande agerer hypoxisk terapi dog mere som en lindring end en kur. Kontakt os og hør mere om hvordan vi kan hjælpe dig med dit problem.
Inflammation og hævelse i fødderne opstår ofte som en naturlig reaktion på skader eller overbelastning. Denne tilstand kan opleves som en lokaliseret smerte, der typisk forværres ved tryk eller bevægelse. Rød og irriteret hud kan være synlig, og hævelsen kan begrænse bevægelsesfriheden i det påvirkede område.
Årsagerne til inflammation og hævelse kan variere. De omfatter ofte fysiske skader som forstuvninger og strækninger, der sker under aktiviteter som løb eller spring. Disse aktiviteter kan lægge stress på foden og anklen, hvilket fører til en inflammatorisk reaktion. Underliggende medicinske tilstande som gigt eller infektioner kan også forårsage disse symptomer.
Behandling kan inddeles i to faser; den akutte og den kroniske fase. Således når skaden lige er opstået (akut) og dernæst den mere længerevarende fase med vævsheling og genopbygning.
Under den akutte fase af inflammation anvendes R.I.C.E.-princippet i langt de fleste tilfælde. Princippet kommer fra engelsk og står for; Rest, Ice, Compression, Elevation. Oversat til dansk betyder dette; Ro, Is, kompression og elevation af det inflammerede område.
I den akutte fase er hovedfokus således at mindske inflammationen og dermed mindske smerte, rødme og hævelse, så vævet i den kroniske fase får bedre betingelser for opheling og genopbygning. Derfor kan smertestillende lægemiddel også være nyttigt.
I den kroniske fase af inflammationen handler det om at få behandlet og genopbygget det ødelagte væv. Her kan man med fordel søge faglig hjælp ved fx fysioterapeutisk behandling eller lignende.
Når det kommer til betændelse i fødderne, er det en tilstand, der ofte opstår som en del af kroppens naturlige reaktion på skader eller irritation. Denne betændelse kan også være et symptom på mere alvorlige medicinske tilstande. Typisk vil man opleve smerte i det berørte område, en smerte der intensiveres når man trykker på det, eller når man bevæger sig. Det er også almindeligt at se rød og irriteret hud omkring det betændte område, ledsaget af en synlig hævelse.
Årsagerne til betændelse kan være mange. De spænder fra fysisk stress eller skader som dem man kan få ved sport, til mere komplekse medicinske tilstande som gigt eller infektioner. Uanset årsagen, er det vigtigt at tage skridt til effektivt at håndtere betændelsen.
Hvile og aflastning af det betændte område er essentielt for at give det en chance for at hele. Anvendelse af kølepakker kan være en stor hjælp for at reducere hævelsen og lindre smerten. For yderligere at understøtte og aflaste foden, kan brug af støttesko eller ortopædiske indlæg være en god idé. Overvej også at tage antiinflammatoriske lægemidler, som kan bidrage til at reducere inflammationen og smerten.
Efter den umiddelbare akutte fase, kan det være en god idé at kigge på fysioterapi. Specifikke øvelser og behandlinger kan styrke fodens strukturer og forhindre fremtidige problemer. Hvis betændelsen vedvarer, eller hvis du har mistanke om en alvorligere tilstand, er det vigtigt at søge professionel hjælp. En læge kan give en grundig vurdering og udvikle en detaljeret behandlingsplan.
At forstå og reagere hurtigt og korrekt på betændelse i foden og anklen er afgørende. Med den rette pleje og opmærksomhed, kan du hjælpe din krop på vej til en hurtigere og mere effektiv helingsproces.
Hver behandling tager knap en time, mens man aktivt udsættes for hypoxi i korte intervaller i samlet 22-35 minutter. De fleste oplever bedring senest ved 3. behandling, men der skal tages individuelle hensyn. Hos langt de fleste er 4-6 behandlinger tilstrækkeligt, mens enkelte, der har været svært invaliderede har skullet have 8 eller flere behandlinger inden symptomerne var helt svundet ind.
Overbelastningsskader i foden og anklen er en almindelig udfordring, især for dem, der regelmæssigt engagerer sig i fysiske aktiviteter som løb, vandring eller sport. Sådanne skader opstår, når foden og anklen udsættes for mere stress og belastning, end de kan håndtere over tid. Dette kan føre til en række symptomer, herunder smerter, stivhed, hævelse, og en generel følelse af træthed i området.
Den gradvise eksponering af overbelastning betyder, at symptomerne ofte opbygger sig over tid. Ofte vil fødder og ankler føles mere smertefulde eller generet efter aktiviteter, som tidligere ikke har voldt problemer. Stivhed og træthed efter længerevarende hvile kan tilmed være tegn på forøget stress af vævet.
Årsagerne til overbelastning kan være mange og varierede – dog er den hyppigste årsag mange gentagelser af samme bevægelse, som vil forårsage en irritation og skade af vævet. Aktiviteter som involverer mange repetitioner af samme bevægelse, fx løb og spring, er derfor ofte relateret til overbelastningsskader.
Derudover kan uegnet fodtøj ved stødbelastende aktiviteter også forårsage overbelastning – eller forværre problemet grundet manglende understøttelse under belastning. Flade og sko uden stødabsorbering vil derfor øge risikoen.
Ved behandling og forebyggelse af overbelastning kan det være nyttigt at anvende følgende råd.
At være opmærksom på de tidlige tegn på overbelastning og tage passende forholdsregler kan gøre en stor forskel i at holde dine fødder og ankler sunde. Husk, at lytte til din krops signaler og reagere på dem er afgørende for at undgå langvarige overbelastningsskader.
Smerter i foden og anklen kan have mange årsager og er en almindelig klage, især blandt dem, der står eller går meget i deres daglige liv. Smerterne kan variere fra mild ubehag til akut smerte, der begrænser mobiliteten.
Smerterne kan stamme fra en række forskellige kilder. Overbelastningsskader, forstuvninger, gigt, og forskellige fodsygdomme som plantar fasciitis eller hælsporer, er blot nogle få eksempler. Hver af disse tilstande har sine egne særprægede symptomer og kræver ofte en særlig tilgang til behandling og håndtering.
Behandlingen af fod- og ankelsmerter begynder med en korrekt diagnose af årsagen. I mange tilfælde kan smerterne håndteres med hjemmebehandlinger som hvile, iskomprimering, og elevation. Over-the-counter smertestillende og antiinflammatoriske lægemidler kan også være nyttige. I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt med specialiseret fodtøj, støtteindlæg, fysioterapi eller endda kirurgisk indgreb.
Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår smerterne opstår, og hvor længe de varer, da dette kan give vigtige ledetråde til at identificere den underliggende årsag. Vedvarende eller gentagne smerter i foden eller anklen bør evalueres af en sundhedsprofessionel for at sikre en passende behandling og for at forebygge yderligere skader. At lytte til din krop og reagere på dens signaler er afgørende for at bevare fodens og anklenes sundhed og funktion.
Slidgigt, også kaldet artrose, er en sygdom som angriber led. På hænder og fødder er der specifikt de små mellem- og yderled, som rammes. På foden er det storetåens grundled, som oftest rammes. Artrose er en sygdom, hvor leddets brusk og knogle påvirkes ganske langsomt over tid. Brusk i leddet nedbrydes og knoglefladerne i det inficerede led vil vokse med såkaldte knogle-tilvækster. Derfor vil leddet vokse i størrelse og dertil påvirke sener og muskler omkring leddet, som i sidste ende vil medføre nedsat funktion.
Der kan være mange årsager til udvikling af artrose. Udvikling af artrose beror mest af alt om der er på en eller anden måde er sket skade i leddet, hvad enten der er tale om overbelastning over tid, ulykke eller anden sygdom i leddet. Nyere forskning tyder på at der også er arvelige komponenter, som kan forøge risikoen for udvikling af artrose. Dette kombineret med fx skade eller overbelastning af leddet kan forøge risikoen markant. Artrose kan også udvikles som følge af andre sygdomme i leddet, fx andre gigtformer, hvor leddet beskadiges. Alder er også af afgørende betydning. Røntgenundersøgelser på de fleste mennesker på 60+ år ville vise forandringer i led, svarende til artrose. Men ikke alle udviser symptomer herop.
Overvægt og fedme forøger risikoen for udvikling af artrose. En BMI på 30+ fordobler risikoen for udvikling af artrose. Dette er Ikke kun gældende i de vægtbærende led, såsom foden. Forskningen tyder på at fedtvæv indeholder stoffer, som kan være skadelig for leddet – og som derfor kan være medvirkende årsag til artrose.
Der findes ikke en kurativ behandling af artrose. Den nedbrudte brusk kan ikke gendannes. Ofte handler behandlingen om at bremse udviklingen og vedligeholde den brusk, der er tilbage. Det er ikke som sådan farligt at have artrose – det kan være yderst ubehageligt og smertefuldt. Artrose kan også gå i stå og ikke forværres yderligere. Dette typisk fordi belastningen af det påvirkede led er mindsket og dermed ikke længere forårsage yderligere skade.
Behandlingen af artrose i dag fokuseres derfor på, at finde frem til løsninger, hvor leddets funktioner og bevægelser fungerer bedst muligt, under mindst muligt smerte. Foden svækkes med alderen. Derfor er artrose i foden, typisk storetåen, yderligere akkompagneret med problemstillinger, såsom nedsunken forfod eller svang. Her kan det være en god ide med solidt understøttende fodtøj samt indlæg, som understøtter de udfordrende områder under foden. Fysioterapeutisk behandling og rådgivning kan derfor være en stor og afgørende hjælp. Smertestillende lægemidler kan også i en vis udstrækning være behjælpeligt. Men da dette er en kronisk problemstilling i leddet, er det vigtigt at tage de retmæssige forholdsregler og dermed undgå for mange bivirkninger af smertestillende medicin. Her anbefales altid at søge rådgivning hos egen læge.
Man kan ikke træne artrose væk. Ofte er der tale om en balancegang for lidt- og for meget træning og brug af leddet. Overtræning vil skabe inflammation og yderligere nedbrydning af vævet og omvendt vil for lidt træning nedbringe væsentlige funktioner og stabilitet i leddet, hvilket også kan skabe inflammation og nedbrydning af vævet. Derfor handler det ofte om at gøre mest muligt – uden at overbelaste og få ondt i leddet. For rette individuel øvelsesniveau og træning er det optimalt at søge behandling hos en fysioterapeut.
Du kan blive opereret, men typisk er det den allersidste udvej. I foden vil der være tale om en stivgørende operation af storetåens grundled. Dette vil betyde, at storetåen ikke kan bevæges og at gangmønstret og din balance vil blive udfordret og skal tilpasses herefter.
Det primære symptombillede ved artrose er smerte. Smerte ved bevægelse og brug af leddet. I svære tilfælde, hvor leddet også er inflammeret, kan der også være smerte i hvile. Man taler også om ”smerte-triade”. Det vil sige, at leddet kan 1) gøre ondt ved igangsætning af bevægelse, 2) gøre mindre ondt når det er varmet op under bevægelse, for så til sidst 3) at gøre mere ondt igen grundet for meget bevægelse og belastning.
Ydermere ses også tilfælde hvor artrose kan give stivhed og svækkelse af muskelkraften omkring leddet. I foden vil dette ofte vise sig i storetåen. Her vil typisk ses tilvækst af knogle i grundleddet, som vil blive mere stift og stort. Et såkaldt stiv-tå-syndrom, Hermed vil du få udfordringer med at gå med normal fodafvikling og dit naturlige gangmønster vil være påvirket. Dette kan i svære tilfælde få betydning for resten af benet med nedsat funktion i fx knæ og hofte.
Andre symptomer kan periodevis også være til stede, når leddet overbelastes og der forekommer en inflammation. Her vil leddet kunne hæve, blive rødt og mere smertefyldt.
© 2024 SANA – Klinik for Hypoxisk Terapi – CVR: 40884173
Skulle du have et spørgsmål omkring en bestilling, et smerte problem eller noget helt trejde så er vi altid klar på at hjælpe dig så godt vi kan!
Vi vender hurtigst muligt tilbage